Sunn oljebalanse forlenger livet March 29 2011, 0 Comments

Spis mer omega-3 og mindre omega-6.

Forskere hyller omega-3 som tidenes sterkeste våpen mot blodpropp, kreft, diabetes, allergi, rynker og mye mer. Problemet er bare at du får altfor lite av det – og enda verre: at det blir motarbeidet av at du spiser for mye omega-6.

Denne ubalansen kan være med på å fremkalle en kronisk betennelse i kroppen, som på sikt kan gjøre deg syk og i verste fall være dødelig. Løsningen er å gjenoprette balansen og spise mer omega-3, dvs. mer fisk og fiskeolje, og være oppmerksom på alle de skjulte omega-6-kildene.

Etter hvert har det trengt inn hos de fleste av oss at fiskeolje er sunt. Mennesker som interesserer seg for helse, vet også at smør og fettranden rundt grillkjøttet er skadelig, mens olivenolje og mandler er bra for kroppen. Men så blir det rot i fettuniversets venne- og fiendebilde.

Ubalanse i omegafettstoffene

Mange av oss som tror at vi har full oversikt over det sunne fettet, undergraver i virkeligheten vår egen helse ved at vi ikke bare spiser for lite fisk, men også for mye av en rekke oljer som er sunne for oss i mindre mengder, men som i verste fall kan ende opp med å ta livet av oss hvis vi får i oss for mye.

En ubalanse i omegafettstoffene virker nemlig som en åpen invitasjon for såkalt inflammasjon, det vil si en kronisk betennelse i kroppen som kan føre til alt fra blodpropp og diabetes til kreft og tidlig aldring, demens, gikt – og mye mer. De matvarene du skal være ekstra på vakt overfor, er dem som inneholder store mengder omega-6.

Spesielt mat som inneholder mye planteolje uten at du vet det. For eksempel kan kjeks (også grove og økologiske) være proppfulle av omega-6 på grunn av innholdet av mais- eller soyaolje. Det samme kan en lang rekke bearbeidede matvarer. Selv kjøtt kan være en problematisk kilde til planteolje hvis dyrene er fôret opp med kunstige planteoljeprodukter og kornprodukter i stedet for å gå fritt og beite gress. Gress inneholder nemlig mange flere omega-3-fettsyrer.

Omega-3 & -6 (og de andre fettsyrene)

Denne artikkelen handler primært om de flerumettede fettsyrene, omega-3 og omega-6, og forklarer hvorfor du bør få i deg mer av de første og mindre av de siste. Men det betyr IKKE at du i stedet for plantemat med mye omega-6 skal kaste deg over mat med mettet fett, f.eks. kjøtt- og melkefett, kokos- og palmeolje. De er nemlig like usunne som de alltid har vært. Her er en oversikt over det kompliserte fettuniverset, slik at du kan velge sunnere.

METTET FETT: Dårlig

Finnes spesielt i smør, smørbare blandingsprodukter, hard margarin, frityrfett samt plantefett som kokosolje og palmeolje. Øker kolesterolnivået og risikoen for åreforkalking og blodpropp. Maks. 10 prosent av dagens kalorier kan komme fra mettet fett.

FLERUMETTET FETT: 2 typer

Kroppen trenger flerumettede fettsyrer fra maten fordi den ikke kan danne dem selv.

OMEGA-3: Genialt

Demper betennelse og senker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes m.m. Beste kilde er fet fisk. Bør utgjøre minst 1 prosent av de daglige kaloriene, helst mer.

Extra Virgin OMEGA-3: Ekstra Genialt

Opptas lettere i og av kroppen. Kroppen nyttegjør seg bedre av naturlige oljer. Demper betennelse og senker risikoen for hjerte-karsykdom, diabetes m.m. Beste kilde er fet fisk. Bør utgjøre minst 1 prosent av de daglige kaloriene, helst mer.

OMEGA-6: Bra kun i små mengder - ellers uheldig

Matvarer med omega-6 er isolert sett sunne, bl.a. for kolesterolnivået, men vi får i oss altfor mye, og det er uheldig fordi det motarbeider omega-3 og bl.a. øker faren for å få blodpropp. Finnes i alle planteoljer, nøtter, myke smørprodukter og et utall andre hel- og halvfabrikata. Omega-3 og -6 til sammen bør kun utgjøre 5–10 prosent av de daglige kaloriene.

ENUMETTET FETT: Bra

I denne kategorien finner vi olivenolje, nøtter og avokado. Enumettede fettsyrer virker gunstig på kolesterolet. Kan utgjøre 10–15 prosent av de daglige kaloriene.

Dette ifølge reportasje fra Iform.