Vitamin E; et must for helsen! May 03 2011, 0 Comments

[caption id="attachment_409" align="alignleft" width="199" caption="Extra Virgin Haiolje med vitamin E"]Extra Virgin Haiolje med vitamin E[/caption]

Vitamin E er et fellesnavn på stoffene tokoferol og tokotrienol. Disse finnes i 8 forskjellige former som alle har vitamin E-virkning på kroppen.

Den mest aktive form er den såkalte d-alfa-tokoferol som sammen med beta-tokoferol er det vi hovedsakelig finner i kosten. Denne formen brukes som regel også i vitamintilskudd.

Extra Virgin Haiolje inneholder ca. 38,3 mg Vitamin E pr 100 g.

Vitamin E er fettløselig.

Vitamin E stimulerer immunforsvaret, og enkelte undersøkelser tyder på at store mengder kan redusere risikoen for blodpropp i hjertet. Det siste kan blant annet skyldes vitaminets evne til å hindre oksidering av kolesterol i blodet.

Hva bruker kroppen vitamin E til?

E-vitamin er en antioksidant 

Tokoferol er en såkalt antioksidant. Vitamin E beskytter kroppens celler mot å bli brutt ned av skadelige stoffet fra fettstoffskiftet. Vitamin E og C, og muligens også coenzym Q10, samarbeider om denne oppgaven.

Forsøk har vist at vitamin E kan stimulere kroppens immunsystem og hemme blodets evne til å koagulere (størkne).

Vitamin E kan kanskje også hemme kreftcellers vekst og utvikling.

Vitamin E som beskyttelse av fettstoffer

Mennesket kan ikke danne enkelte av de flerumettede fettyrene. Disse er essensielle for kroppen og er viktige bl.a. som byggesteiner i membranen som omgir alle kroppens celler. Vitamin E har en viktig oppgave her, fordi den beskytter fettsyrene mot nedbryting.

Antioksidanter forhindrer at fett harskner 

Av samme grunn tilsetter man også vitamin E i matvarer for å hindre at fettet harskner. Vitaminet har altså en konserverende virkning på fettholdige matvarer. Når en spiser store mengder flerumettede fettsyrer, øker behovet for vitamin E.

Som regel finnes vitamin E i den samme kosten som inneholder flerumettede fettsyrer.

Hvor i kosten finnes vitamin E?

Vitamin E er et fettløselig vitamin og finnes oppløst i fettet man spiser. Om man ønsker å tilføre kroppen naturlig vitamin-e er Extra Virgin Haiolje et naturlig valg.

Hva er symptomene på vitamin E-mangel?

Mangel på vitamin E ses sjelden.

  • Enkelte grupper, personer med malabsorbsjon, alkoholmisbrukere og de som spiser lite, får sannsynligvis ikke i seg nok.
  • Ved sykdommer i lever eller bukspyttkjertel kan fordøyelsessystemet ha vanskelig for å bryte ned fett i kosten. Siden vitaminet er løst i fettet vil kroppen ikke klare å ta det opp, og dermed komme i underskudd.
  • For tidlig fødte barn og folk med arvelige sykdommer i de røde blodlegemene kan også komme i mangel på vitamin E.
  • Manglende opptak av vitamin E vil, etter en langvarig periode påvirke kroppens nervesystem gi muskeltretthet, balanse- og synsforstyrrelser. Ved denne type sykdommer er det nødvendig å gi store mengder vitamin E tilskudd.
  • Hos personer som utvikler feil i opptaket av fett, f.eks cøliaki (gluten intoleranse), cystisk fibrose, nedsatt bukspyttkjertelfunksjon (f.eks. pga. betennelse i bukspyttkjertelen ) eller biliær cirrose (skrumplever p.g.a. tilstopping i gallegangene) kommer symptomene først i nervesystemet etter flere år.
  • Barn som fødes med sykdommer som gir sterkt nedsatt opptak av fett i tarmene (f.eks. biliær atresi) får hurtig klare symptomer fra sentralnervesystemet.
  • Hos spedbarn som får melkeerstatning uten innhold av vitamin E, kan mangelsymptomer ses som hudskader.

Om en har symptomer på vitamin E-mangel behandler man det med 200-400 milligram vitamin E per dag. Dette tilsvarer inntak av 2-4 kapsler Extra Virgin Haiolje pr dag.

Personer som har feil i fettopptaket får dobbel dose. Samtidig med behandlingen følger man innholdet av vitamin E i blodet ved å ta blodprøver jevnlig.

For tidlig fødte barn som veier under 1500 gram, skal ha 5 milligram vitamin E daglig fra de er en uke gammel til de veier 2000 gram. Får barnet ikke E-vitamin tilskudd, utvikler de i løpet av få uker hemolytisk anemi. Dette er en form for blodmangel som skyldes feil i de røde blodlegemene.

Kontraindikasjoner - hva skal jeg være oppmerksom på?

Der er ingen kjente kontraindikasjoner.