KOSTTILSKUDD OG MATTILSYNET August 15 2011, 0 Comments

I midten av forrige måned kom jeg over en artikkel i Agderposten med overskriften «Vær varsom med kosttilskudd». Jeg har i ettertid gjordt meg noen refleksjoner..

Mattilsynet hevder at kosttilskudd kan inneholde planter og planteekstrakter, eller andre stoffer som har ukjente virkninger og bivirkninger. De trekker særlig frem potenspiller. I mange produkter er det avdekket mistenkelig innhold i og ny omfattende aksjon skal foretas i september i år kommer det frem i artikkelen.

Jeg synes i utgangspunktet dette initiativet til Mattilsynet er helt topp, men jeg får en bismak i munnen. Det har lenge gått rykter om at Mattilsynet i mange år selv har forsket på det desidert mest vanlige kostilskuddet på markedet, nemlig Omega3 produkter.

For 5 – 6 måneder siden kom jeg over utdrag av denne rapporten, som skulle vært gjordt offentlig i september 2010.

De fleste av oss er klar over at fettet i sjømat er menneskets naturlige kilde til livsnødvendige marine fettsyrer, og da er det vel i forbrukerenes interesse å få opplyst om Omega3 eller tranproduktet de bruker gjennomgår omfattende industriell bearbeiding og oppkonsentrering eller er naturlig kaldpresset og renset med ny patentert teknologi uten behov for oppvarming.

Det jeg leste av forskningsrapporten viste ikke særlig helsegevinst for indistrielt fremstilt såkalt halvsyntetiske Omega3 og tranprodukter, men derimot topp resultater for kaldpressa fiskeoljer.

Det virker for meg som om alle Omega3 produsentene påberoper seg forskningsresultatene til de få som lager kaldpressa kvalitetsprodukter. Når skal forbrukerne få informasjon om SNT/Mattilsynets egen omfattende forskningen på de forskjellige Omega3 produktene?

Så vidt jeg vet har denne forskningen foregått over ca 15 år på skattebetalerenes regning.

Kilder: Litt fra Mattilsynets forskning, rapporter fra annen forskning, ernæringsprofessor Jan Raa's gjestespalte i Biomarin

Med hilsen HP Glenn Ager-Wick