Sunt hjerte? Stress mindre, spis mer sjokolade! August 31 2011, 0 Comments

NTB

Spis mørk sjokolade, se morsomme filmer, unngå stressende jobber og tråkk hardt på sykkelpedalene.

Det er ekspertenes oppskrift på et sunt hjerte.

PARIS: Særlig syklingen står i fokus på en konferanse for hjertespesialister i Paris denne uka. For det er nemlig ikke hvor lenge du sykler som har mest å si for hjertehelsa, men hvor høy intensitet du tråkker med, ifølge en ny studie ledet av den danske hjerteforskeren Peter Schnohr.

Den viser at de som jevnlig sykler med høy intensitet, kan regne med å leve gjennomsnittlig 5,3 år lenger enn menn som sykler sakte. For kvinner er avstanden i levealder mellom hurtig- og saktetråkkere litt mindre: 2,9 år.

Schnohr mener konklusjonen er klar:

– En større del av vår daglige aktivitet bør være mer kraftfull, sier han.

Ekspertene har også funnet bevis for det gamle munnhellet om at en god latter forlenger livet. Humor har god effekt på blodårene, ifølge en fersk undersøkelse, som blant annet viser at blodårene utvidet seg når forsøkspersonene så en morsom film, mens de trakk seg sammen under skumle eller triste filmer.

Men den minst smertefulle veien til bedre hjertehelse er kanskje den som mange av oss vil foretrekke: å nyte en bit mørk sjokolade. Ifølge forskerne reduseres risikoen for hjertesykdom med 37 prosent hos dem som spiser mye sjokolade, sammenlignet med dem som skyr unna verdens mest populære kakaoprodukt. Og jo mørkere sjokoladen er, jo bedre er den for helsa, ifølge forskerne.