Utslitte hofter November 04 2011, 0 Comments

Slitasjegikt eller, som det heter på medisinsk, artrose, er et problem som oppstår når brusk og bein ødelegges av belastning over lang tid. Smerter ved belastning og morgenstivhet er vanlige problemer ved slitasjegikt.

Ledd, knokler og brusk

Ett ledd består av to knokler som henger sammen. På enden av begge knoklene er det glatt brusk som er gjør at de to knoklene kan gli lett i forhold til hverandre. Brusken må brukes for å ikke skrumpe inn, men kan også slites gradvis ned i løpet av mange år med mye bruk.

 I hoften kalles slik slitasje for hofteleddsartrose eller coxartrose. Når brusken er slitt vekk, slites knoklene. På kantene av leddet dannes det da ofte små beinklumper. Disse forandringene gjør at det er vondt å stå og gå. Slitasjen gir smerte og betennelse som gjør at leddkapselen skrumper inn. Da blir bevegeligheten redusert.

Bevegelse er bra

Forandringene i ledden skjer sakte, men problemene kan komme i løpet av få måneder fordi det begynner å gjøre vondt akkurat når brusken er slitt ned. Både for mye og for lite bruk av hoftene kan være med å skade hoftene. Overvektige og maratonløpere sliter ut hoftene sine fortere enn andre. Hvor mye slitasje hoftene tåler er forskjellig hos alle mennesker.

Fortsatt aktivitet

Mange slutter å bevege på seg på grunn av smertene de får i hofter med slitasjegikt. Det kan være med å forverre situasjonen. For å beholde bevegelighet og muskelstyrke er det viktig å bevege leddet. Det er mange gode måter å bruke ledd på uten at det sliter mer på brusken. Svømming og sykling er aktiviteter som gir mye bevegelse, men liten belastning for hoftene. Å bruke slynge som er festet i taket er også god behandling for slitte hofter. Å gå til en fysioterapeut som kan tilpasse et treningsprogram er nyttig for mange.

MOT ledd- og muskelsmerter

Medisiner som brukes ved slitasjegikt kan dempe betennelsen som er inne i leddet. I tillegg demper de smerter på andre måter. Å bruke medisiner mot slitasjegikt kan hjelpe til med å holde deg i aktivitet som forebygger tap av muskelkraft og bevegelighet. Dessuten er jo mindre smerter et mål i seg selv. En lege kan gi deg piller som hjelper.

 Operasjon

Utslitte hofter kan opereres. Da fjernes hele eller deler av det utslitte leddet og det settes inn ett kunstig ledd laget av metall og plast. Operasjonene av hofter har blitt en suksess de siste årene. Både de kunstige leddene og perasjonsteknikkene har blitt forbedret. 90 prosent av hoftene som opereres i Norge nå blir veldig bra.  Før en operasjon er det viktig å trene opp muskler rundt leddet. Det gjør det lettere å komme seg i gang i ukene etter operasjonen. Hvis muskelkraften og bevegeligheten er redusert før du opereres, tar det mye lenger tid før leddet fungerer godt.

 Uansett skal leddet brukes!

Det kan høres rart ut, men det er faktisk viktig å bruke et ledd som er slitt. Skal du opereres, blir resultatet bedre hvis du har trent litt på forhånd. Hvis du klarer deg uten operasjon, er det også mindre plager fra ett ledd som brukes enn ett som ikke brukes.

Kilder:

Tidsskrift for den Norske Lægeforening 1996; 116: 1776