Naturlig TANG mel January 16 2012, 0 Comments

Tang selges i helsekostforretninger som “supermat”. Ett klassisk eksempel på dette er spirulina, chlorrella og Medicmarines naturlige Tangmel. Forøvrig selges nori i de fleste dagligvarebutikker til bruk i sushi.

Frankrike, Irland og Skottland har til en viss grad brukt alger til menneskeføde. I Asia har man imidlertid en sterk tradisjon for bruk av tang i matlagingen. Spesielt gjelder dette for Japan. Noen mener at dette er en av årsakene til at visse kreftformer overhode ikke finnes i Japan.

Tang er spesielt næringsrikt. Den inneholder sporstoffer og mineraler. Den har fra gammelt av vært omtalt som en helsebringende plante. Ulike studier viser nå at alginater i brunalger kan stimulere immunforsvaret, hemme kreftceller, forebygge infeksjoner, fremme sårheling, beskytte mage og tarmslimhinnen samt hemme opptaket av skadelige stoffer og motvirke halsbrann jfr Mat og Helse. Utifra dette kan alger virkelig defineres som supermat.

Tang vokser langs hele norskekysten og Medicmarine høster av denne resursen ytterst i Skagerrak.

Følgende utklipp er tatt fra Mat & Helse:

“Ulike tangarter kan man lett sanke selv langs kysten. Tangens smak, konsistens og næringsinnhold avhenger av stedet og alderen på plantedelene. Plukk tang rundt øyer der strømforholdene gjør at vannet stadig skiftes ut, ikke i havneområder eller nær kloakkutløp. Kast den delen av tangen som er tilvokst med dyr og alger. Den beste delen av brunalgene sitter nær stilken. Her er spissen av bladet eldst. Hos rødalger er kvaliteten jevnere i hele bladet. Skyll alltid tangen grundig i ferskvann, men dette må skje raskt, ellers vil plantevevet sprenges og verdifulle stoffer gå tapt.

Frisk tang holder seg bare et par døgn i kjøleskap. Ved kort-tidslagring bør man først forvelle tangen i kokende vann. Lang-tidsoppbevaring krever at algene tørkes, helst ute i sol og vind innen 12 timer. Tørkede alger oppbevares i tette beholdere.