Omega 3/6 – vær i balanse! May 01 2012, 0 Comments

Balansen mellom omega-3 og omega-6 er veldig viktig for å oppnå en optimal helse. Omega-3- og omega-6-fettsyrene gir opphav til noen signalstoffer som heter eikosanoider. Disse er med å regulere de fleste prosessene i kroppen, og en balanse mellom de ulike eikosanoidene er nødvendig for at ting skal fungere normalt.

Generelt får vi nordmenn i oss alt for mye omega-6 i forhold til omega-3, noe som medfører en del problemer. Det optimale forholdet mellom omega-3 og omega-6 vet vi ikke, men det er hvertfall under 1:5. I et typisk vestlig kosthold er forholdet nærmere 1:20.

Et enkelt tiltak for å forbedre fettsyrebalansen er å redusere inntaket av de største kildene til omega-6. Billige planteoljer som soya-, mais- og solsikkeolje bør man kutte helt ut, og dersom korn utgjør en stor del av kostholdet ditt kan du ha mye å hente på å redusere inntaket av dette. Samtidig bør vi øke inntaket av omega-3. Sjømat er en god kilde, og i tillegg anbefaler vi å ta tilskudd av marine oljer. Medicmarines kaldpressede og kaldrensede haioljer kan anbefales på det sterkeste.