Fettavleiringer i blodårene June 20 2012, 0 Comments

Fettavleiringer i blodårene oppstår når fett og kalsium blir lagret i blodåreveggen. Avleiringene oppstår gradvis, og avhenger i stor grad av livsstil og matvaner.

Hvis vi spiser for mye mettet fett og beveger oss for lite kan kolesterolnivået øke. Røyking påvirker også kolesterolnivået negativt.

LDL-kolesterol kalles "det dålige kolesterolet". Oksidert LDL øker risikoen for fettavleiringer i blodårene. Det er derfor viktig å få i seg nok antioksidanter for å nøytralisere de skadelige forbindelsene som oksiderer LDL.

Hvis vi spiser rett og sunt, reduserer inntaket av fett og mosjonerer omtrent 30 minutter hver dag, så motvirker vi fettavleiringer i blodårene og holder kolesterolet på riktig nivå.

Hva betyr et høyt kolesterolnivå?

Kolesterolnivået kan bli høyt ved at vi slurver med mat og mosjon. Det innebærer at det har oppstått en overproduksjon av kolesterol i kroppen, og overskuddet fester seg til blodårenes vegger. På sikt kan slike avleiringer forårsake trange blodårer.

Det finnes to hovedtyper kolesterol: LDL og HDL

HDL-kolesterolet kalles "det gode kolesterolet", og forhindrer fettavleiringer i blodårene gjennom å trekke ut kolesterolet fra veggene. Det er ønskelig med en høy HDL-verdi.

LDL-kolesterol blir kalt "det dårlige kolesterolet". Det består av kolesterolpartikler som er koplet til proteiner, og som sirkulerer i blodet. Det kan bli avleiret på blodårenes innside, og danne skorper som blir kalt for åreforkalkning. Lave nivåer av LDL er ønskelig.

Omega 3 hjelper kroppen med å holde blodårene rene og hindrer fettavleiringer

Omega 3 er godt for blodomløpet – ja for hele hjerte- og karsystemet. Ved å senke triglyseridverdiene, bidrar omega 3 til å rense opp i årene.

I disse grilltider kan men med stor fordel opprettholde eller øke daglig inntakt av omega 3, dvs. Kaldpresset Haiolje, Kaldpresset Sølvhaiolje eller Kaldpresset Multihaiolje.