DHA June 21 2012, 0 Comments

DHA er en essensiell fettsyre som kroppen er avhengig av for å fungere på best mulig måte.

At kroppen er avhengig av essensielle fettsyrer som omega 3 er ikke noe nytt. Nå har nyere forskning vist at spesielt DHA er viktig for vår helse.

Hva er DHA?

Hva er DHA?

DHA er en essensiell fettsyre som er nødvendig for at kroppen og hjernen skal fungere optimalt. DHA dominerer blant fettsyrene i alle våre vitale organ og er stort sett den eneste fettsyren i hjernen, øyet og nervesystemet.

Hva gjør DHA for kroppen?

DHA benyttes i vevet som er nødvendig for viktige funksjoner i hjernen, men også kroppen generelt. Cellene i kroppen kjenner igjen DHA når det inntas og kan benytte det for sentrale funksjoner i kroppen.

DHA i kosten

Kroppen kan ikke selv produsere nok essensielle fettsyrer som DHA, det er derfor viktig å få dette gjennom maten, eller gjennom tilskudd. Fet fisk som laks, sild og makrell inneholder DHA. Mattilsynet anbefaler at man spiser 2-3 posjoner fisk i uken for å få i seg nok DHA. Extra Virgin Haiolje inneholder 80 mg DHA pr kapsel og vil således være et godt alternativ for dem som ikke spiser tilstrekkelig med fisk.

Viktig for hjernen

Fettsyrer er innblandet i en rekke ulike prosesser i hjernen for eksempel hukommelse, humør og følelser. Det er dokumentert at et høyt inntak av DHA kan ha en bra effekt på hjernen og kan lede til bedre konsentrasjon og til at man husker bedre. DHA kan opprettholde normal hjernefunksjon som for eksempel bedre læring og hukommelse.

Viktig for hjertet

Studier har vist at et høyt innhold av fettsyren DHA er bra for hjertet. Høye doser av DHA kan redusere fettnivået i blodet, lede til mindre fettavleiringer i blodårene og kan dermed bidra til et velfungerende hjerte og blodomløp.