Biologisk oksidasjon August 22 2012, 0 Comments

Biologisk oksidasjon

Biologisk oksidasjon er en nedbrytningsprosess som foregår i kroppens celler. Prosessen bidrar til at vi eldes, kroppen ”ruster” innvendig. Antioksidanter kan bremse nedbrytningsprosessen.

 

Biologisk oksidasjon er en sakte nedbrytningsprosess som foregår i kroppen og som påvirkes av oksygen. Dette er samme prosessen som skjer når jern ruster eller mat harskner. Når kroppen vår forbrenner mat og bruker energi dannes biprodukter som kalles reaktive oksygenforbindelser. Dette kan sammenliknes med en bil som forbrenner brennstoff og gir eksos som biprodukt.

Reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler angriper kroppens celler, og dette fører til at cellene blir skadet og får kortere levetid. Reaktive oksygenforbindelser kan oksidere DNA, proteiner og cellevegger. Man antar at slike skader påvirker aldringsprosessen.

Reaktive oksygenforbindelser angriper cellene

Når du blir utsatt for fysiske påvirkninger blir det dannet økt mengde av reaktive oksygenforbindelser som for eksempel frie radikaler i kroppen. De skadelige forbindelsene bidrar til å bryte ned kroppens celler. Radikalene oppstår som en naturlig del av cellenes energiproduksjon, men også når kroppen blir utsatt for tobakk, overvekt, feilernæring, alkohol, UV-stråling, stress og visse kjemikalier.

De reaktive oksygenforbindelsene angriper kroppens celler. På fagspråk kalles dette biologisk oksidasjon. Kroppen ”ruster” innvendig.

Vi kan se mange eksempler på slik nedbrytning i vår hverdag; et eple blir brunt om vi deler det i to, en spiker ruster med tiden, vi får rynker i ansiktet etter som vi blir eldre.

Antioksidanter beskytter kroppen

Antioksidanter er kroppens naturlige forsvarsmiddel mot biologisk oksidasjon.

Forenklet kan man si at de er kroppens ”rustbeskytter”.