Fet og utenfor sykdomsfare September 05 2012, 0 Comments

For enkelte er det ikke nødvendig å gå ned i vekt for å styrke helsen.

Noen mener det å gå ned i vekt er nødvendig for å styrke helsen og forebygge sykdom, mens andre mener det er fullt mulig å være fet og likevel unngå forhøyet sykdomsrisiko. I en ny studie som publiseres i nettutgaven til European Heart Journal kommer det nå fram at at en undergruppe av fete med normalt sunt stoffskifte (metabolisme), har like lav risiko for alvorlige kroniske sykdommer som personer med normalvekt, skriver forskning.no.

 - I denne bedre beskyttede undergruppen fungerer hjerte og lunger bedre enn hos andre fete, opplyser forsker Francisco Ortega, som er tilknyttet University of Granada i Spania og Karolinska Institutet i Sverige.

Fysisk form En nøkkelfaktor er fysisk form, noe forskerne har kartlagt ved tester på tredemølle. Disse bedre trente personene har, til tross for vekten, et normalt og sunt stoffskifte, ifølge forskerne.

- Det er velkjent fra tidligere at fedme kobles til en rekke kroniske sykdomstilstander som hjerte-karsykdom og kreft. Nå ser det ut til at en undergruppe av fete er beskyttet mot fedme-relaterte metabolske komplikasjoner, sier Ortega.

- De ser ut til å ha bedre fysisk utholdenhet enn andre fete. Hittil har det likevel vært uavklart i hvilken grad denne gruppen kan ha lavere sykdomsrisiko eller redusert fare for for tidig død, legger han til.

Det er ikke lenge siden fedmeforsker Jøran Hjelmesæth sa til DN Aktiv at overvektige ikke trenger å ha livsstilssykdommer i det hele tatt. I flere tilfeller kan det faktisk lønne seg å ha ekstra fett på kroppen.

- Det er bedre å være overvektig og ha god kondisjon, enn undervektig med dårlig form, sa Hjelmesæth som er leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

Fedmeparadoks Han mener tjukke mennesker fort blir stigmatisert som syke. Men faktum er at overvektige kan ha en meget sunn helseprofil uten antydninger til fedmerelaterte sykdommer.

- Det er det store fedmeparadokset. Slanke mennesker kan ha livssttilssykdommer som overvektige ofte får på grunn av fedme, mens overvektige ikke er syke i det hele tatt. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det virker som enkelte er arvelig beskyttet til å tåle overvekt, sier han.