Tang - fremtidens mat August 23 2013, 0 Comments

 

I Asia har man spist tang så lenge man kan huske; men i Vesten er det fremdeles ikke så vanlig. Mye tyder på at dette er ved å forandre seg. Flere og flere mennesker får nå øynene opp for tangens fantastiske kvaliteter og i det nye nordiske kjøkken ser man at tangen blir brukt i nye og spennende retter.

Tang finnes i alle hav på kloden. Fra de varme tropene til de kalde polarområder. Det finnes omkring 10.000 forskjellige arter, og det blir hele tiden oppdaget nye. Noen tangtyper er blitt spist av mennesker gjennom tusenvis av år. Ikke minst i Korea, Kina og Polynesia og især i Japan, hvor tang står for nesten 10% av kostholdet og blir brukt som ingrediens i både enkle retter og i gastronomiske spesialiteter. Mange mener at asiatenes høye levealder og det generelle fravær av livsstilssykdommer henger sammen med dietten som for det meste består av fisk, tang og grønnsaker.

Hvis man ser på bruk av tang historisk sett, tyder mye på, at mennesket har brukt tang til føde og til medisinske formål i mange tusen år. Eksempelvis har man på et utgravningssted i Chile, som kan dateres helt tilbake til 12.000 f.Kr., funnet rester av flere forskjellige arter av tang, som lå i en morter og på arnesteder.

Også i Asia har man anvendt tang som føde, men også praktisk til legebruk, og ifølge kilder brukte man tang til medisinske formål i Kina allerede for 5.000 år siden.

Selv om det i Europa ikke er vanlig å spise tang så finnes det likevel gamle tradisjoner for dette i land med kyst mot Atlanterhavet. I Irland, Wales, Skottland og spesielt på Island og på Grønland har tang vært en del av kostholdet.

Også her i Norden har man i mange hundre år hatt tang på menyen. Alle kyststrekninger i Norden har et belte av diverse arter tang, og undersøkelser av gamle kystboplasser viser, at steinaldermennesket i høy grad ernærte seg av havet, og derfor er det temmelig usannsynlig at tang ikke har vært utnyttet til føde dengang. Man mener også, at de norske vikinger har medbrakt tørket tang til deres tokter, og allerede på 900-tallet på Island samlet inuittene inn forskjellige typer tang til mat.

Mens noen fisk er truet av utryddelse eller overfiskeri, er tang i den vestlige verden en nesten u-utnyttet ressurs som fødevare. Vi har stor tro på at tang med tiden vil bli en ny kilde til mat og ernæring i Norden og i resten av Europa.