Artikler

Fiskeolje - må bare ha det! May 24 2016, 0 Comments

Det er ingen tvil om at vi trenger omega-3. Dette er et essensielt fettstoff, som vi må ha tilført og som påvirker blant annet søvn, mental helse, hormoner, betennelser, fertilitet, og som er avgjørende for forebygging allergi, kreft, hjerte- og karsykdommer.

                                          

Funksjon av omega-3-fettsyrer:
Viktige for hjertet og kretsløpet, blant annet forebygger omega-3-fettsyrer blodpropp og åreforkalkninger (aterosklerose). Motvirker inflammasjoner, demper allergiske reaksjoner, diabetes, gikt, slitasjegikt, leddgikt, kretsløpsbetingede hudsykdommer, psoriasis, migrene og inflammatoriske sykdommer.

EPA, DHA og arakidonsyre transporteres fra blodet til hjernen via blod-hjerne-barrieren, hvor de opptas via egne transportkanaler. Forskning viser at for høyt innhold av DHA i fiskeolje hemmer transporten av EPA til hjernen, derav grunnen til at forholdet mellom DHA og EPA må være balansert.

Funksjon av omega-6-fettsyrer:
Regulering av hormonbalansen
Dannelsen av prostaglandiner
Motvirker astma, slimdannelse, barneeksem, atopisk eksem, hårtap, PMS, hudproblemer og barnløshet.

 


Myndighetenes anbefaling - TRAN February 08 2015, 0 Comments

For voksne og barn fra to år og oppover, så er laveste inntak av flerumettede fettsyrer fastsatt til minimum 3 prosent av daglig energiinntak, inkludert minimum 0,5 energiprosent (E%) fra omega-3-fettsyrer. Dette er anbefalingene fra det norske Helsedirektoratet, som igjen er basert på de nordiske helseanbefalingene.

Når man regner om 0,5 energiprosent til gram omega-3-fettsyrer pr dag ved å ta kjønn, alder og fysisk aktivitet i betraktning, så kommer man fram til tabellen under.

tabell

 * Basert på anbefalingen fra Helsedirektoratet om minimum 0,5% energi som omega-3-fettsyrer og at omega-3-fettsyrer gir 0,0377 MJ per gram.

”For å sikre et tilstrekkelig inntak av vitamin D og omega-3-fettsyrer, anbefales tran til hele befolkningen”.

– Helsedirektoratet

”Alle, også idrettsutøvere, anbefales å ta tran. Tran bør tas hver dag, året rundt, for å få omega-3-fettsyrer og vitamin D.”

– Olympiatoppen

 


TRAN SPESIAL January 13 2015, 1 Comment

   Nyhet!

Viste du at TRAN SPESIAL er kaldpresset og vesentlig forskjellig fra vanlig tran?

TRAN SPESIAL er den viktigste kilden til det naturlige D 3 vitaminet og inneholder i tillegg også de naturlige E og A vitaminene. Antakelig vis den eneste marine oljen på markedet med naturlig D3 vitamin.

Kommer snart tilgjengelig i vår nettbutikk.

 


Omega 3 fettsyrer - en oversikt December 11 2014, 0 Comments

Omega-3 fettsyrer regnes som essensielle fettsyrer: De er nødvendige for menneskers helse, men kroppen kan ikke lage dem – du må få dem gjennom maten. Omega-3 fettsyrer finnes i fisk, som laks, tunfisk og kveite, annen sjømat herunder alger og krill, noen planter, og oljer. Også kjent som flerumettede fettsyrer), omega-3 fettsyrer spiller en avgjørende rolle i hjernens funksjon, samt normal vekst og utvikling. De har også blitt populære fordi de kan redusere risikoen for hjertesykdom. The American Heart Association anbefaler å spise fisk (spesielt fet fisk som makrell, innsjø ørret, sild, sardiner, albacore tunfisk og laks) minst 2 ganger i uken.

Forskning viser at omega-3 fettsyrer reduserer betennelse og kan hjelpe lavere risiko for kroniske sykdommer som hjertesykdommer, kreft og leddgikt. Omega-3 fettsyrer er svært konsentrert i hjernen og synes å være viktig for kognitiv (hjerne minne og ytelse) og atferdsmessige funksjon. Faktisk spedbarn som ikke får nok omega-3 fettsyrer fra sine mødre under svangerskapet er i faresonen for å utvikle visjon og nerve problemer. Symptomer på omega-3 fettsyren mangel omfatter tretthet, dårlig hukommelse, tørr hud, hjerte problemer, humørsvingninger eller depresjon, og dårlig sirkulasjon.

Det er viktig å ha riktig forhold mellom omega-3 og omega-6 (en annen essensiell fettsyre) i kosten. Omega-3 fettsyrer reduserer betennelse, og de fleste omega-6 fettsyrer har en tendens til å fremme betennelse. Den typiske amerikanske dietten tendens til å inneholde 14 – 25 ganger mer omega-6 fettsyrer enn omega-3 fettsyrer, som mange ernæringsmessig orienterte leger anser for å være altfor høyt på omega-6 side.

Middelhavet diett, derimot, har en sunnere balanse mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer. Mange studier har vist at mennesker som følger denne dietten er mindre sannsynlighet for å utvikle hjertesykdom. Middelhavsdietten understreker matvarer rike på omega-3 fettsyrer, inkludert hele korn, friske frukter og grønnsaker, fisk, olivenolje, hvitløk, samt moderat vin forbruk.
Bruksområder:

Clinical Evidence er sterkest for hjertesykdom og problemer som bidrar til hjertesykdom, men omega-3 fettsyrer kan også brukes til:

Høyt kolesterol

Folk som følger en middelhavsstil diett har en tendens til å ha høyere HDL eller “gode” kolesterolet, noe som bidrar til å fremme hjerte helse. Inuit eskimoer, som får store mengder omega-3 fettsyrer fra å spise fet fisk, pleier også å ha økt HDL kolesterol og redusert triglyserider (fettstoffer i blodet). Flere studier har vist at fiskeolje kosttilskudd redusere triglyseridnivåer. Endelig har valnøtter (som er rike på alpha linolenic acid eller ANA, som konverterer til omega-3 fettsyrer i kroppen) er rapportert å senke total kolesterol og triglyserider hos personer med høye kolesterolverdier. Høyt kolesterol og blodtrykk

Høyt blodtrykk

Flere kliniske studier tyder på at dietter rike på omega-3 fettsyrene lavere blodtrykk hos personer med hypertensjon. En analyse av 17 kliniske studier med fiskeolje kosttilskudd funnet at inntak av 3 eller flere gram fiskeolje daglig kan redusere blodtrykket hos personer med ubehandlet hypertensjon. Doser dette høyt, men bør bare tas under ledelse av en lege.

Hjertesykdom

Rollen av omega-3 fettsyrer i hjerte-og karsykdommer er godt etablert. En av de beste måtene å forebygge hjertesykdom er å spise en diett lav på mettet fett og å spise matvarer som er rike på enumettet og flerumettet fett (inkludert omega-3 fettsyrer). Klinisk bevis tyder på at EPA og DHA (eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre, den to omega-3 fettsyrer finnes i fiskeolje) bidra til å redusere risikofaktorer for hjertesykdom, inkludert høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Fiskeolje har vist til lavere nivåer av triglyserider (fettstoffer i blodet), og for å redusere risikoen for død, hjerteinfarkt, hjerneslag, og unormal hjerterytme hos personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt. Fiskeolje synes også å bidra til å forebygge og behandle aterosklerose (åreforkalkning) ved å bremse utviklingen av plakk og blodpropper, som kan tette blodårene.

Store befolkningsstudier tyder på at å få omega-3 fettsyrer i kostholdet, først og fremst fra fisk, bidrar til å beskytte mot hjerneslag forårsaket av plakk og blodpropper i arteriene som fører til hjernen. Spise minst 2 porsjoner fisk per uke kan redusere risikoen for slag med så mye som 50%. Imidlertid kan høye doser av fiskeolje og omega-3 fettsyrer øker risikoen for blødning. Folk som spiser mer enn 3 gram omega-3 fettsyrer per dag (tilsvarer 3 porsjoner fisk per dag) kan ha høyere risiko for hjerneslag, en potensielt dødelig type slag som en arterie i hjernen lekkasjer eller hevelser.

Diabetes

Personer med diabetes har ofte høyt triglyseridnivå og lavt HDL-nivåer. Omega-3 fettsyrer fra fiskeolje kan bidra til lavere triglyserider og apoproteins (markører for diabetes), og heve HDL, så spise mat eller ta fiskeolje kosttilskudd kan hjelpe folk med diabetes. En annen type omega-3 fettsyre, ALA (fra linfrø, for eksempel) kan ikke ha samme nytte som fiskeolje. Noen personer med diabetes kan ikke effektivt konvertere Ana til en form for omega-3 fettsyrer som kroppen kan bruke. Dessuten kan enkelte personer med type 2 diabetes har liten økning i fastende blodsukker når du tar tran, så snakk med legen din for å se om fiskeolje er riktig for deg.

Revmatoid artritt

De fleste kliniske studier som undersøker omega-3 fettsyrer som kosttilskudd for leddgikt har fokusert på revmatoid artritt (RA), en autoimmun sykdom som forårsaker betennelse i leddene. En rekke små studier har funnet at fiskeolje bidrar til å redusere symptomer på RA, inkludert leddsmerter og morgenstivhet. En studie antyder at mennesker med RA som tar fiskeolje kan være i stand til å redusere sin dose av ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). Men i motsetning til reseptbelagte medisiner, ikke fiskeolje ikke ut til å bremse utviklingen av RA, bare å behandle symptomene. Leddskader oppstår likevel.

Laboratoriestudier antyder at dietter rike på omega-3 fettsyrer (og lav i de inflammatoriske omega-6 fettsyrer) kan hjelpe mennesker med slitasjegikt, selv om flere studier er nødvendig. New Zealand grønn lipped blåskjell (Perna canaliculus), en annen potensiell kilde til omega-3 fettsyrer, har blitt rapportert å redusere leddstivhet og smerter, øke grep styrke og forbedre gangfart i en liten gruppe mennesker med slitasjegikt. For noen mennesker, fikk symptomer verre før de forbedret.

En analyse av 17 randomiserte, kontrollerte kliniske studier så på smertestillende effekten av omega-3 fettsyrer i personer med RA eller leddsmerter forårsaket av inflammatorisk tarmsykdom (IBS) og smertefull menstruasjon (dysmenoré). Resultatene tyder på at omega-3 fettsyrer, sammen med konvensjonell behandling som NSAIDs, kan lindre leddsmerter forbundet med disse forholdene.

Systemisk lupus erythematosus (SLE)

Flere mindre studier tyder på at EPA og fiskeolje kan bidra til å redusere symptomer på lupus, en autoimmun tilstand karakterisert ved tretthet og leddsmerter. Imidlertid fant 2 små studier fiskeolje hadde ingen effekt på lupus nefritt (nyresykdom forårsaket av lupus, en hyppig komplikasjon av sykdommen).

Osteoporose

Noen studier tyder på at omega-3 fettsyrer kan hjelpe øke nivåene av kalsium i kroppen og forbedre bein styrke, selv om ikke alle resultatene var positive. Noen studier tyder også på at folk som don ‘t får nok av noen essensielle fettsyrer (spesielt EPA og gamma-linolenic acid [GLA], en omega-6 fettsyre) er mer sannsynlig å ha bentap enn de med normale nivåer av disse fettsyrer. I en studie av kvinner over 65 med osteoporose, hadde de som tok EPA og GLA tilskudd mindre bentap over 3 år enn de som tok placebo. Mange av disse kvinnene opplevde også en økning i bentetthet.

Depresjon

Studier har funnet blandede resultater med hensyn til om å ta omega-3 fettsyrer kan hjelpe depresjon symptomer. Flere studier har funnet at folk som tok omega-3 fettsyrer i tillegg til reseptbelagte antidepressiva hatt en større bedring i symptomer enn de som tok antidepressiva alene. Andre studier viser at omega-3 fettsyre inntak bidrar til å beskytte mot postpartom depresjon, blant andre fordeler. Imidlertid har andre studier funnet ingen nytte.

Studier blandes også om omega-3 fettsyrer alene har noen effekt på depresjon. Depresjon er en alvorlig sykdom og du bør ikke prøve å behandle det på egen hånd. Se en lege for hjelp.

Bipolar lidelse

I en klinisk studie av 30 personer med bipolar lidelse, de som tok fiskeolje i tillegg til vanlige reseptbelagte behandlinger for bipolar lidelse i 4 måneder opplevde færre humørsvingninger og tilbakefall enn de som fikk placebo. Men en annen fire måneder lang klinisk studie behandle mennesker med bipolar depresjon og rask sykling bipolar lidelse ikke fant at EPA bidro til å redusere symptomene.

Schizofreni

Foreløpig kliniske bevis tyder på at personer med schizofreni kan ha en bedring i symptomer når gitt omega-3 fettsyrer. Imidlertid konkluderte en fersk godt designet studie som EPA kosttilskudd er ikke bedre enn placebo i å forbedre symptomer på denne tilstanden.

Attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD)

Barn med oppmerksomhetssvikt / hyperaktivitet (ADHD) kan ha lave nivåer av visse essensielle fettsyrer (inkludert EPA og DHA). I en klinisk studie av nesten 100 gutter, de med lavere nivåer av omega-3 fettsyrer hadde mer læring og atferdsmessige problemer (for eksempel raserianfall og søvnforstyrrelser) enn gutter med vanlige omega-3 fettsyrer.

Studier har imidlertid undersøke om omega-3 fettsyrer bidra til å forbedre symptomer på ADHD fant blandede resultater. Noen få studier har funnet at omega-3 fettsyrer bidratt til å bedre atferdsmessige symptomer, men de fleste var ikke godt utformet. En studie som så på DHA i tillegg til stimulerende behandling (standard behandling for ADHD) fant ingen effekt. Mer forskning er nødvendig, men å spise mat som er høy i omega-3 fettsyrer er en rimelig tilnærming for noen med ADHD.

Kognitiv svikt

En rekke studier viser at redusert inntak av omega-3 fettsyrer er forbundet med økt risiko for aldersrelatert kognitiv svikt eller demens, inkludert Alzheimers sykdom. Forskere tror omega-3 fettsyren DHA er beskyttende mot Alzheimers sykdom og demens.

Hudsykdommer

I en klinisk studie, viste 13 personer med sol sensitivitet kjent som foto dermatitt mindre følsomhet for UV-stråler etter å ha tatt fiskeolje kosttilskudd. Men aktuelle solkremer er mye flinkere til å beskytte huden mot skadelige effektene av solen enn omega-3 fettsyrer. I en annen studie av 40 personer med psoriasis, det gjorde de som tok EPA med sine reseptbelagte medisiner bedre enn de som behandles med medisiner alene. Imidlertid fant en større studie av personer med psoriasis ingen nytte av fiskeolje.

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Resultatene er blandet med hensyn til om omega-3 fettsyrer kan bidra til å redusere symptomene på Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, de 2 typer IBD. Noen studier tyder på at omega-3 fettsyrer kan hjelpe da lagt til medisiner, som for eksempel sulfasalazin (en standard medisiner for IBD). Andre finner ingen effekt. Flere studier er nødvendig. Fiskeolje kosttilskudd kan gi bivirkninger som ligner på symptomer på IBD (som oppblåsthet, raping, oppblåsthet, og diaré).

Astma

Studier undersøker omega-3 fettsyrer for astma er blandet. I en liten, veldesignet klinisk studie av 29 barn med astma, redusert de som tok fiskeolje kosttilskudd rik på EPA og DHA i 10 måneder sine symptomer, sammenlignet med barn som tok placebo. Imidlertid har de fleste studier vist noen effekt.

Makuladegenerasjon

En spørreskjemaundersøkelse til mer enn 3000 personer over en alder av 49 fant at de som spiste mer fisk var mindre sannsynlig å få makuladegenerasjon (en alvorlig aldersrelatert øyelidelse som kan utvikle seg til blindhet) enn de som spiste mindre fisk. Tilsvarende vil en klinisk studie som sammenligner 350 personer med macula degenerasjon til 500 uten øyesykdom fant at de med en sunn diett balanse mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer og mer fisk i kostholdet hadde mindre sannsynlighet for å ha macula degenerasjon.

Menstruasjonssmerter

I en studie av 42 kvinner, hadde de mindre menstruasjonssmerter når de tok fiskeolje kosttilskudd enn da de tok placebo.

Coloncancer

Spise mat rik på omega-3 fettsyrer ser ut til å redusere risikoen for tykktarmskreft. For eksempel, eskimoer, som pleier å ha en høy fett diett, men spiser betydelige mengder fisk rik på omega-3 fettsyrer, har en lav forekomst av kolorektal kreft. Dyrestudier og laboratoriestudier har funnet at omega-3 fettsyrer forebygge forverring av tykktarm kreft. Foreløpige studier tyder på at inntak av fiskeolje daglig kan hjelpe bremse utviklingen av kreft i tykktarmen hos mennesker med tidlige stadier av sykdommen. Hvis du har tykktarmskreft, spør din lege før du tar noen kosttilskudd.

Brystkreft

Selv om ikke alle eksperter er enige, kan kvinner som spiser mat rik på omega-3 fettsyrer gjennom mange år være mindre sannsynlighet for å utvikle brystkreft. Mer forskning er nødvendig for å forstå virkningen at omega-3 fettsyrer kan ha på forebygging av brystkreft.

Prostatakreft

Innbyggere baserte studier av grupper av menn tyder på at en lav fett diett, inkludert omega-3 fettsyrer fra fisk eller fiskeolje bidra til å forhindre utvikling av prostatakreft.
Fôr Kilder:

Fisk, anlegg og mutter oljer er den primære kosten kilde til omega-3 fettsyrer. Eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) finnes i kaldt vann fisk som laks, makrell, kveite, sardiner, tunfisk, og sild. ALA er funnet i flaxseeds, linfrøolje, raps (rapsolje) olje, soyabønner, soyaolje, gresskarfrø, gresskar frø olje, Purslane, perilla frø olje, valnøtter og valnøttolje. De helsemessige effektene av omega-3 fettsyrer kommer hovedsakelig fra EPA og DHA. ALA fra lin og andre vegetariske kilder må omdannes i kroppen til EPA og DHA. Mange mennesker gjør ikke disse konverteringene veldig effektivt, imidlertid. Dette er fortsatt en pågående debatt i ernæring samfunnet, fisk og sjø vegetabilske kilder til EPA og DHA versus vegetariske kilder til ALA. Andre kilder til omega-3 fettsyrer er livet i havet som krill og alger.
Tilgjengelige Forms:

Både EPA og DHA kan tas i form av fiskeoljekapsler. Linfrø, bør linfrø olje, fisk og krill oljer holdes nedkjølt. Hele flaxseeds må males innen 24 timer etter bruk, så ingrediensene holde seg aktiv. Flaxseeds er også tilgjengelig i bakken form i en spesiell mylar pakke så komponentene i flaxseeds holde seg aktiv.

Pass på å kjøpe omega-3 fettsyrer laget av etablerte bedrifter som sertifiserer at deres produkter er fri for tungmetaller som kvikksølv, bly og kadmium.
Hvordan å ta det:

Dosering for fiskeolje kosttilskudd bør være basert på mengden EPA og DHA, ikke på den totale mengden av fiskeolje. Kosttilskudd varierer i de mengder og forhold av EPA og DHA. En vanlig mengde omega-3 fettsyrer i fiskeoljekapsler er 0,18 gram (180 mg) av EPA og 0,12 gram (120 mg) av DHA. Ulike typer fisk inneholder variable mengder omega-3 fettsyrer, og ulike typer nøtter eller olje inneholder variable mengder ALA. Fiskeoljer inneholder ca 9 kalorier per gram olje.

Barn (18 år og yngre)

Det er ingen etablert dose for barn. Omega-3 fettsyrer brukes i noen morsmelkerstatninger. Fiskeoljekapsler bør ikke brukes til barn unntatt under ledelse av en helsepersonell. Barn bør unngå å spise fisk som kan være høy i kvikksølv, slik som hai, sverdfisk, konge makrell, og tilefish. (Se Forholdsregler avsnitt.)

Voksne

Ikke ta mer enn 3 gram daglig av omega-3 fettsyrer fra kapsler uten tilsyn av helsepersonell, på grunn av en økt risiko for blødninger.

For friske voksne med ingen historie med hjertesykdom: The American Heart Association (AHA) anbefaler å spise fisk minst 2 ganger per uke.
For voksne med koronar hjertesykdom: The AHA anbefaler en omega-3 fettsyre supplement (som fisk oljer), 1 gram daglig av EPA og DHA. Det kan ta 2 – 3 uker for fordelene av fiskeolje kosttilskudd for å bli sett. Kosttilskudd bør tas under ledelse av en lege.
For voksne med høye kolesterolverdier: AHA anbefaler en omega-3 fettsyre supplement (som fisk oljer), 2 – 4 gram daglig av EPA og DHA. Det kan ta 2 – 3 uker for fordelene av fiskeolje kosttilskudd for å bli sett. Kosttilskudd bør tas under ledelse av en lege.
For voksne med høyt blodtrykk, forskere anbefaler generelt 3 – 4 gram per dag, men du bør bare ta under oppsyn av helsepersonell.

Forholdsregler:

På grunn av potensialet for bivirkninger og interaksjoner med medisiner, bør du bare ta kosttilskudd bare under tilsyn av en kunnskapsrik helsepersonell.

Omega-3 fettsyrer bør brukes med forsiktighet av personer som lett får blåmerker, har en blødningsforstyrrelser, eller ta blodfortynnende legemidler, inkludert warfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavix) eller acetylsalisylsyre. Høye doser av omega-3 fettsyrer kan øke risikoen for blødning, selv hos personer uten tidligere blødningsforstyrrelser – og selv i de som ikke tar andre medisiner.

Fiskeolje kan føre gass, bloating, raping og diaré. Time release preparater kan redusere disse bivirkningene, imidlertid.

Personer med enten diabetes eller schizofreni kan mangle evnen til å konvertere alfa-linolensyre (ALA) til eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), skjemaene lettere brukt i kroppen. Personer med disse tilstandene bør være sikker på å få nok EPA og DHA fra sine dietter. Dessuten kan personer med type 2 diabetes opplever økning i fastende blodsukker mens du tar fiskeolje kosttilskudd. Hvis du har type 2 diabetes, bruker fiskeolje kosttilskudd bare under tilsyn av helsepersonell.

Selv om studier tyder på at å spise fisk (som inkluderer omega-3 fettsyrene EPA og DHA) kan redusere risikoen for macula degenerasjon, en fersk studie med 2 store grupper av menn og kvinner fant at dietter rike på ALA kan øke risikoen for denne sykdom. Inntil mer informasjon blir tilgjengelig, bør personer med macula degenerasjon få omega-3 fettsyrer fra kilder til EPA og DHA, snarere enn ALA.

Fisk og fiskeolje kan beskytte mot prostatakreft, men noen tyder på at ALA kan være forbundet med økt risiko for prostatakreft hos menn. Mer forskning på dette området er nødvendig.

Noen fisk kan inneholde potensielt skadelige forurensninger, som for eksempel tungmetaller (inkludert kvikksølv), dioksiner og polyklorerte bifenyler (PCB). For sport fanget fisk, US Environmental Protection Agency (EPA) anbefaler at gravide eller ammende kvinner spiser ikke mer enn en enkel 6 unse måltid per uke, og små barn mindre enn 2 gram per uke. For gården hevet, importert eller marin fisk, US Food and Drug Administration anbefaler at gravide eller ammende kvinner og små barn unngå å spise typer med høyere nivåer av kvikksølv (som makrell, hai, sverdfisk, eller tilefish), og spise opp til 12 gram per uke av andre fiskeslag.

Kjøp fiskeolje fra en pålitelig kilde som tester for å sikre at det ikke er kvikksølv eller rester av plantevernmidler i sine produkter.
Mulige interaksjoner:

Hvis du blir behandlet med noen av de følgende medisiner, bør du ikke bruke omega-3-fettsyrer, inkludert eikosapentaensyre (EPA), dokosaheksaensyre (DHA), og alfa-linolensyre (ALA), uten først å snakke med helsepersonell.

Blodfortynnende medisiner – Omega-3 fettsyrer kan øke effekten av blodfortynnende legemidler, inkludert aspirin, warfarin (Coumadin), og clopedigrel (Plavix). Tar aspirin og omega-3 fettsyrer kan være nyttig i noen tilfeller (for eksempel i hjertesykdom), men de bør bare tas sammen under oppsyn av helsepersonell.

Diabetes medisiner – tar omega-3 fettsyrer som kosttilskudd kan øke fastende blodsukker nivåer. Brukes med forsiktighet hvis du tar medisiner for å senke blodsukkeret, slik som glipizid (Glucotrol og Glucotrol XL), glibenklamid (Micronase eller Diabeta), Glucophage (Metformin), eller insulin. Legen må kanskje øke din medisinering dose. Disse stoffene omfatter:

Glipizide (Glucotrol og Glucotrol XL)
Glyburide (Micronase eller Diabeta)
Metformin (Glucophage)
Insulin

Cyclosporine – Cyclosporine er et medikament gitt til folk med organtransplantasjoner. Tar omega-3 fettsyrer under ciklosporin (Sandimmune) terapi kan redusere giftige bivirkninger, for eksempel høyt blodtrykk og nyreskader, assosiert med denne medisinen.

Etretinate og aktuell steroider – Legge omega-3 fettsyrer (spesielt EPA) til medikamentell behandling etretinate (Tegison) og topikale kortikosteroider kan forbedre symptomer på psoriasis.

Kolesterolsenkende medisiner – Etter kosten retningslinjer, herunder å øke mengden av omega-3 fettsyrer i kostholdet ditt og redusere omega-6 til omega-3-forhold, kan hjelpe en gruppe av kolesterolsenkende medisiner kalt statiner til å arbeide mer effektivt . Disse medikamenter inkluderer:

Atorvastatin (Liptor)
Lovastatin (Mevacor)
Simvastatin (Zocor)

Ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs) – i en dyr undersøkelse, behandling med omega-3 fettsyrer reduseres risikoen for magesår fra ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). NSAIDs inkluderer ibuprofen (Motrin eller advil) og naproxen (Aleve eller Naprosyn). Mer forskning er nødvendig for å se om omega-3 fettsyrer vil ha de samme effektene hos mennesker.


Fett er sunt! May 24 2014, 0 Comments

Fett har flere oppgaver i kroppen, blant annet funksjoner som:

 • energilager
 • isolasjon for varmetap
 • beskyttelse for indre organer
 • essensiell komponent i hjerne og nervevev
 • øker opptaket av fettløselige vitaminer fra tarmen
 • sentral komponent i alle kroppens cellemembraner.

Omega-3-fettsyrene gjør cellemembranen mer flytende, for fettsyrene inkorporeres nemlig i den og kan omsettes til svært potente signalstoffer som kan løslates fra membranen og virke lokalt i kroppen. Cellemembraner har også en viktig funksjon ved å regulere transporten av næringsstoffer, hormoner og kjemiske signaler inn og ut av cellene. Når cellemembraner er er flytende er de mer gjennomtrengelige, og tillater stoffer og andre signalmolekyler å trenge lettere inn i cellens cytoplasma.

Dette gir effekter som økt proteinsyntese, forbedret insulinfølsomhet og økt leptinproduksjon – faktorer som igjen kan ha en effekt på lipolyse.

Verdens helseorganisasjon anbefaler at 1–2 % av det daglige energiinntaket skal komme fra omega-3-fettsyrer, men jeg mener det gjerne kan være større. Se også disse artiklene:

Fordelene med omega-3-fettsyrer er langt flere enn økt fettforbrenning, men det er jo en grei ekstra bonus, ikke sant?

Ordliste

 • EPA – eikosapenaensyre. Omega-3-fettsyre med 20 karbonatomer og fem dobbeltbindinger.
 • DHA – dokosahekasensyre. Omega-3-fettsyre med 22 karbonatomer og seks dobbeltbindinger.
 • PPARa – peroksisome proliferator-activated receptor-alpha
 • SREBP1c – sterol regulatory element binding protein
 • LPL- lipoprotein lipase
 • FAS – fatty acid syntase
 • G3PDH – glyserol-3-fosfat dehydrogenase 

Oksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukere September 26 2013, 0 Comments

Marine omega-3 (n-3) oljer til humant konsum baseres hovedsakelig på fiskeolje, men også olje fra sel, krill, hai og musling.

Disse oljene inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokoseheksaensyre (DHA). Konsentrasjonen av disse fettsyrene varierer i oljer fra ulike arter, og i tillegg er konsentrasjonen av n-3 forskjellig avhengig av geografisk opprinnelse. Fisk med opprinnelse i Sør-Amerika/Nord-Afrika har et høyere n-3 innhold enn fisk fanget i Nord-Europa.

I tillegg produseres det oljer med et oppkonsentrert innhold av EPA og DHA. Høy konsentrasjon av disse fettsyrene gjør marine n-3 oljer utsatt for oksidasjon.

Myndighetene setter ingen krav til maksimum tillatt nivå av oksidasjonsprodukter i n-3 produkter som selges til forbruker. I europeiske farmakopømonografier angis oksidasjonskrav for fiskeoljeproduksjon.

Flere fiskeoljeprodusenter har gjennom Global Organization for EPA and DHA omega-3s (GOED) deltatt i utarbeidelsen av en frivillig monografi som setter
strengere grenseverdier for oksidasjon i n-3 oljer og i n-3 produkter. Nivået av oksidasjonsprodukter i n-3 produkter som selges kommersielt er ikke kjent.
Hensikten med denne studien var å kartlegge nivå av oksidasjonsprodukter i marine n-3 produkter som var tilgjengelig for forbruker, og å sammenligne nivået av oksidasjonsprodukter med grenseverdier i farmakopø og GOEDs monografi.

Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter kjøpt inn.

Femtisju produkter ble ekskludert fra analyser av oksidasjonsprodukter fordi tilsetningsstoffer i produktene interfererte med analysemetodene. Resultater for innhold av primære og sekundære oksidasjonsprodukter, angitt som peroksidverdi (PV) og anisidinverdi (AV), samt beregning av total oksidasjonsverdi
(TOTOX-verdi), er presentert for 56 n-3 produkter. Konsentrasjonen av EPA og DHA ble i tillegg analysert i samtlige n-3 produkter. 

Resultatene fra denne studien viser at:

28 av 56 n-3 produkter hadde PV over den europeiske farmakopøgrenseverdi

52 av 56 hadde PV over GOEDs grenseverdi

Ett produkt hadde AV over europeisk farmakopøgrenseverdi

To produkter hadde AV over GOEDs grenseverdi

Sju n-3 produkter hadde TOTOX-verdi over beregnet farmakopøgrenseverdi

33 hadde over GOEDs grenseverdi

Cirka halvparten av de oppkonsentrerte fiskeoljene og seloljene, samt sju av åtte fiskeoljer med opprinnelse i Sør-Amerika/Nord-Afrika, hadde PV over farmakopøens grenseverdi,

Samtlige haileveroljer og fire av fem nordeuropeiske fiskeoljer var innenfor farmakopøens grenseverdi.

Økende oksidasjonsnivå korrelerte med økende konsentrasjon av EPA og DHA.

Det var ingen forskjell i oksidasjonsnivå mellom innkapslede og flytende n-3 produkter.

Teksten er hentet fra MASTEROPPGAVE,Mat, ernæring og helse fra 2010.

For å lese hele rapporten trykk her.


Viktig med balanse mellom omega-3 og omega-6 June 10 2013, 0 Comments

 Mange prater om behovet for omega-3. Det er derimot vel så smart å legge litt vekt på forholdet mellom omega-3 og omega-6.


Det snakkes mye om balansen mellom omega-3 og omega-6. I denne artikkelen vil jeg ta for meg disse fettsyrene, deres funksjoner i kroppen, og hvorfor det er så viktig med en balanse! Deler av artikkelen er ment for spesielt interesserte, og kan kreve litt forkunnskaper, men budskapet skal likevel være lett forståelig.

Linolsyre og alfalinolsyre er livsviktige

Fettet vi får i oss fra kostholdet, får vi i form av triglyserider (tre fettsyrer koblet til et glyserolmolekyl) og strukturelle lipider som fosfolipider (finnes i cellemembraner). Både mettede, enumettede og flerumettede fettsyrer inngår i disse lipidene.

Mettede og enumettede fettsyrer kan kroppen produsere selv, men enkelte flerumettede fettsyrer må vi få gjennom kosten.

To fettsyrefamilier er essensielle for mennesket, omega-3 og omega-6.

Disse er essensielle fordi vi ikke kan lage dem selv, og derfor er avhengig av å få dem tilført via kostholdet. Både omega-3 og omega-6 er flerumettede fettsyrer, men kommer i flere varianter, med ulik lengde, og ulik metningsgrad.

De to spesifikke fettsyrene som regnes som essensielle, er linolsyre, (omega-6, LA) og alfalinolensyre (omega-3, ALA). Disse har begge 18 karbonatomer, og er de korteste av de flerumettede fettsyrene. Disse kan i kroppen omdannes til lengre fettsyrer, som har ulike funksjoner.

HER ER EN OVERSIKT OVER DE MEST SENTRALE OMEGA-3 OG OMEGA-6-FETTSYRENE [1]

Omega-3


Omega-6

(Kode leses slik: Antall karbonatomer:antall dobbeltbindinger, omega 3/6)

Funksjonen til de essensielle fettsyrene

Etter at de essensielle fettsyrene har blitt absorbert i tarmen, fordeles de til kroppens ulike vev. Noe brukes som energi, mens resten inkorporeres i strukturelle lipider, som f.eks. cellemembraner. Andelen flerumettede fettsyrer i cellemembranen, avgjør hvor bevegelig membranen blir (fluiditeten).

Jo større andel av fettet vi spiser som er flerumettet, jo mindre rigid/stødig blir cellemembranene våre. Kolesterol og mettede fettsyrer bidrar til at membranen blir mer rigid.


1. HVORFOR TRENGER VI OMEGA-3?

Omega-3 befinner seg hovedsakelig i retina (øyet) og i sentralnervesystemet. Spesielt for nyfødte er det viktig med tilstrekkelig tilførsel av omega-3, da hjernen og sentralnervesystemet vokser raskt den første tiden[1, 2].

Omega-3-fettsyren EPA gir opphav til noen signalstoffer kalt eikosanoider, som vi skal se nærmere på lenger nede.

2. HVORFOR TRENGER VI OMEGA-6?

Omega-6-fettsyrer er nødvendig for å stimulere til vekst, og en mangel på disse fettsyrene kan føre til redusert vekst. Sammen med omega-3 er omega-6 nødvendig for å vedlikeholde normal funksjon for alle kroppens celler.

Dette skjer hovedsakelig i form av signalstoffer, eikosanoider, som det kommer mer om under.

Essensielle fettsyrer og hjernen

50-60% av hjernens vekt består av fettstoffer, og over en tredjedel av dette utgjøres av de langkjedede fettsyrene AA og DHA. Siden en så stor del av fettsyrene i cellemembranene i hjernen er flerumettet, fører dette til at membranene blir veldig lite rigide. Dette antas å ha en betydning for signaloverføringen i sentralnervesystemet [2].

Eikosanoider

Eikosanoider er hormonliknende stoffer derivert av flerumettede fettsyrer med fettsyrelengde=20 karbonatomer (eikos=20). Disse stoffene er med å regulere kardiovaskulære, pulmonale, immune, reproduktive og sekretoriske funksjoner[1]. Eikosanoidene lagres ikke, og blir raskt metabolisert til inaktive produkter [3]


Funksjonsmessig sammenliknes eikosanoidene med hormoner, men på et par punkter skilles de fra hverandre [3]:

 1. Hormoner produseres i spesialiserte kjertler, som skjoldbruskkjertelen og bukspyttkjertelen, mens eikosanoider produseres i små mengder i alle kroppens celler og vev .
 2. Hormoner fraktes med blodet til målcellene, mens eikosanoidene har en lokal effekt der det produseres.

Det finnes tre hovedtyper stoffer som regnes som eikosanoider: Prostaglandiner (PG), tromboxaner (TXA) og leukotriener (LT).

Hver av disse er inndelt i undergrupper, som vises med en ekstra bokstav. Hvert enkelt eikosanoid har også et nummer, som representerer antall dobbeltbindinger i molekylet (TXA2 har 2 dobbeltbindinger). Dette nummeret sier noe om hvilken fettsyre som har vært forløper, mer om dette lenger nede. Det finnes også flere typer eikosanoider, som hydroksyfettsyrer og lipoxiner, men de kommer vi ikke inn på i denne artikkelen.

Syntesen av eikosanoider styres av flere enzymer. Først må forløperfettsyren (DGLA, AA eller EPA) frigjøres fra cellemembranen. Dette styres av enzymet Fosfolipase A, som finnes i alle celler [1].

Når fettsyren er frigjort, er det to enzymer som styrer den videre syntesen, altså er det to mulige reaksjonsveier. Det første enzymet er cyclooxygenase (COX), som styrer syntesen av PG og TXA. Det andre enzymet er lipoxygenase (LOX), som styrer syntesen av LT [1, 3-5].

De ulike fettsyreforløperne gir opphav til eikosanoider med ulikt antall dobbeltbindinger. Derfor kan du se på tallet bak navnet, og utifra dette lese hvilken fettsyre som har vært forløper. Her er en kort oversikt over hvilke tall som hører til hvilke fettsyrer [1]:


De ulike eikosanoidene har ulike funksjoner i kroppen. Her er litt om de ulike typene:

Prostaglandiner: Har mange funksjoner. Det er fire kjente reseptorer for PGE2, som kommer fra AA. PGE2 kan blant annet øke opplevelsen av smerte, endre på kroppens termostat og dermed gi feber, og øke effekten av histamin på blodårene. Prostaglandiner påvirker med andre ord kroppens inflammasjonsrespons. I tillegg regulerer prostaglandinene slimproduksjon og bikarbonatsekresjon i gastrointestinaltrakten, noe som beskytter mot syreskader som magesår. De er også med å regulere blodgjennomstrømmingen i de ulike organene [1].

Aktiviteten til prostaglandinene avhenger av forholdet mellom nedbrytning og syntese. Den avhenger også av hvilke prostaglandiner som blir syntetisert. PGE3 fra EPA har en mye mindre proinflammatorisk effekt enn PGE2 fra AA, noe som er med å forklare hvorfor omega-3 virker betennelsesdempende [1].

Prostasyklin, PGI2, har en spesiell funksjon, som motvirker TXA2, og dermed hindrer at blodet klumper seg sammen. På samme måte vil PGI3 fra EPA også motvirke sammenklebring.

Tromboxaner: Har sin hovedeffekt på blodplatene. TXA2, som kommer fra AA, fremmer sammenklebring av blodplatene, og er veldig viktig for hemostase, som er kroppens måte å stanse blødninger på. TXA3 fra EPA har en mye mindre effekt enn TXA2.

Leukotriener: Leukotriener er de eikosanoidene som produseres ved hjelp av LOX-enzymet, og de produseres hovedsakelig i hvite blodceller (leukocytter). Som forventet er LT med å regulere immunrespons, spesielt ved allergi og betennelse [3]. LT fra AA er generelt mer proinflammatoriske enn LT fra EPA, noe som er med å forklare hvorfor omega-3 virker betennelsesdempende [1].

Slik virker smertestillende medikamenter

Smertestillende medisiner som paracet, aspirin og ibux er eksempler på en gruppe stoffer som kalles NSAID, som står for non steroidal anti-inflammatory drug.

Disse medisinene fungerer ved å påvirke produksjonen av eikosanoidene, og dette skjer ved at de blokkerer aktiviteten til COX ved å binde til enzymet, og hindrer det i å binde til fettsyrene [1, 3, 4] .

På denne måten får vi blokkert syntesen av blant annet PGE2, som er med å forklare hvorfor disse medisinene virker smertedempende, febernedsettende og kan dempe betennelse.

Lave doser av disse medisinene brukes ved hjertesykdom. En reduksjon i produksjonen av TXA, vil motvirke uønsket sammenklebring av blodplater [1]. Blodplater som har fått sitt COX inaktivert, kan ikke produsere nytt, da de ikke har cellekjerne og egen proteinsyntese. Dette utgjør den blodfortynnende effekten av denne typen stoffer [3].

I store doser, kan disse medisinene ha noen negative effekter. Prostaglandinene øker som nevnt slim- og bikarbonatproduksjon i mage/tarmsystemet. En hemming av denne prosessen som følge av stort forbruk av f.eks. paracet, kan bidra til at man kan utvikle magesår som følge av syreskader [1, 3].

En hemming av COX-aktivitet kan føre til en økning av LOX-aktivitet, og dermed en økt produksjon av leukotriener. Noen prostaglandiner blokkerer LOX-aktivitet, og en reduksjon av disse vil øke leukotrienproduksjonen ytterligere. Noen personer har unormalt høy LOX-aktivitet. For disse, kan medisiner av typoen NSAID føre til en konstriksjon av bronkiolene (luftrørene i lungene), som igjen kan utløse det som kalles aspirinindusert astma [1].

Kilder til omega-3

Som nevnt øverst i artikkelen er det bare en fettsyre som regnes som essensiell innenfor omega-3-familien, og det er ALA. De lengre omega-3-fettsyrene kan lages utifra denne, da vi kan forlenge fettsyrer etter behov.

Det er imidlertid gode argumenter for at vi bør innta de lengre omega-3-fettsyrene EPA, DPA og DHA gjennom kosten, da omdanningen fra ALA har vist seg å være begrenset. Når disse fettsyrene foreligger preformet i kosten, inkorporeres de 20 ganger mer effektivt i strukturelle lipider enn dersom vi lager de selv [1].

Gode kilder til ALA er valnøtter, linfrø og de respektive oljene. ALA får vi i oss i små mengder fra stort sett all mat som inneholder flerumettet fett i større eller mindre grad. Problemet er at de fleste kildene inneholder mye større mengder av omega-6-fettsyren LA, slik at forholdsmessig er det få gode kilder til ALA.

Når det gjelder de lengre fettsyrene, EPA, DPA og DHA, er dette de såkalte marine omega-3-fettsyrene. Som kallenavnet tilsier, så finner vi dette fettet i sjømat. Disse fettsyrene produseres av krill, som igjen spises av fisken. Krill, fet fisk, og dyr som lever av fisk som f.eks. sel, er gode kilder til disse fettsyrene. Oljer som er utvunnet fra disse, som f.eks. krillolje, tran, lakseolje og selolje er gode kilder. Oppdrettsfisk får i seg mye mindre krill enn villfisk, da de fores med vegetabilsk kraftfor. Dette gjenspeiles i omega-3-innholdet i denne fisken, som er mye lavere.

Vi får også i oss litt av disse langkjedede fettsyrene fra dyr, og innholdet varierer med hva de har spist. Innmat kan være spesielt rik på disse fettsyrene, og f.eks. er hjernen bygget opp av mye DHA.

Kilder til omega-6

Omega-6-fettsyren LA, som er den essensielle fettsyren i omega-6-familien, finner vi i nært sagt all mat. Spesielt høyt innhold finner vi i vegetabilske oljer som maisolje, soyaolje og solsikkeolje, og i en del nøtter. Kornvarer bidrar også mye til omega-6-inntaket. Som hovedregel finner vi LA i vegetabilsk fett.


Når det gjelder AA, finner vi dette i animalsk mat, som følge av at dyrene har omdannet LA fra sin mat.


Hvorfor balanse mellom omega 3 og 6?

På samme måte som fettsyresammensetningen i kjøtt bestemmes av hva dyret har spist, bestemmes fettsyresammensetningen i vår kropp av hva vi har spist.

Fordelingen av de ulike fettsyrene i våre cellemembraner avgjør membranens egenskaper i forhold til gjennomtrengelighet og struktur. Dette styres først og fremst av forholdet mellom mettede/umettede fettsyrer, og kolesterol spiller også en rolle her.

Et forhold mellom omega-6:omega-3 som er over 10, er betegnet som ubalansert, sammenlignet med et forhold på 2-4 som er funnet hos jeger/samler-populasjoner [1]. Dagens vestlige kosthold, som i hovedsak er basert på korn, gir oss et alt for høyt inntak av omega-6-fettsyrer, noe kan være årsak til mange sykdomstilstander.

LA og ALA bruker de samme enzymene for å omdannes til sine respektive lengre fettsyrer. Det er en konkurranse om hvem som får bruke enzymene, og derfor spiller fettsyresammensetningen i kostholdet en stor rolle [2].

De ulike forløperfettsyrene konkurrerer om å produsere sine respektive eikosanoider, siden de bruker de samme enzymene. Forholdet mellom hvilke eikosanoider som blir produsert og i hvilke mengder, avgjøres i stor grad av balansen mellom omega-3 og omega-6 i kostholdet [2]. Som du ser av gjennomgangen over, er det mange gode grunner til at vi vil ha en fornuftig balanse av disse, siden de er med å regulere mange av kroppens prosesser.

Eikosanoidene fra hhv. omega-3 og omega-6 påvirker disse funksjonene i ulik grad og i ulike retninger. En overproduksjon av omega-6-eikosanoider har vist seg å ha en sammenheng med mange inflammatoriske og autoimmune sykdommer, kreft og psoriasis [1]. Dette er hovedårsaken til at tilskudd av omega-3 har vist så gode effekter, da det bidrar til å rette opp denne balansen i eikosanoidproduksjonen.

Reduser inntaket av omega-6

Det første du bør tenke på er å redusere unødvendig inntak av omega-6. Ved å kutte ut mais-, soya- og solsikkeolje, og heller bruke raps- og olivenolje, tar du et stort steg i riktig retning.

Plantemargarin bidrar med mye omega-6. Ved å bytte ut margarin med ekte smør, reduserer du inntaket ytterligere. Den neste matvaren du kan redusere på, er kornprodukter, hvertfall hvis du fra før har et stort forbruk av disse. Baker du ditt eget brød, kan du ved å tilsette linfrø/valnøtter, samtidig som du unngår de værste oljene og margarin, bake et brød som har en vesentlig bedre fettsyresammensetning enn kjøpebrød.

I tillegg til å redusere på omega-6-inntaket, bør de fleste øke omega-3-inntaket. Dette oppnår du først og fremst ved å spise mer fet fisk og ved å ta tilskudd som tran.

Oppsummering

 1. Linolsyre (omega-6) og alfalinolensyre (omega-3) utgjør de essensielle fettsyrene som vi er avhengige av å ha i kostholdet vårt
 2. Disse gir opphav for lengre fettsyrer, som har viktige funksjoner i kroppen vår
 3. Hjernen vår er bygget opp av langkjedede, flerumettede fettsyrer, og hjernens utvikling er avhengig av tilstrekkelig tilførsel av essensielle fettsyrer, spesielt tidlig i livet, når hjernen utvikles raskt.
 4. Eikosanoider er hormonliknende signalstoffer som er med å regulere mange livsviktige funksjoner i alle kroppens celler.
 5. Eikosanoider syntetisert fra hhv. omega-3 og omega-6 har ulike virkninger, både i styrke og retning.
 6. Smertestillende medikamenter blokkerer eikosanoidsyntesen, og det er dette som gjør at de virker. I store doser kan disse medisinene gi ulike, uønskede effekter.
 7. De ulike forløperfettsyrene til eikosanoidene kjemper om de samme enzymene, så en god balanse mellom de ulike eikosanoidene avhenger av en god balanse mellom omega-3 og omega-6-fett i kostholdet.


Brun og fin May 03 2013, 0 Comments

Naturlig brun - bevar fargen lenger

Solbrun med naturlig betakaroten er godt for huden og viktig for pigmentdannelsen. Fargepigmentene bygges opp og kan gjøre huden gyllenbrun ved soling, og kan på den måten bidra til en jevnere og dypere brunfarge som varer lengre. Ved inntak av Solbrun kan betakaroten redusere sjansen for solbrenthet, ettersom betakaroten er en sterk antioksidant som bekjemper frie radikaler som kan skade huden ved soling. Har man lys hud og vanligvis vanskelig for å opparbeide en pen brunfarge kan inntak av betakaroten over en periode hjelpe på pigmentdannelsen og gjøre huden mer mottakelig for sol.

Det gir en god selvfølelse når man har en pen og naturlig brunfarge.Solbrun hjelper deg med å holde fargen året rundt. Velger man å benytte seg av solarium kan Betakaroten utgjøre den lille forskjellen som gjør brunfargen blir optimal.

Kan forebygge aldring av huden

Solbrun er en kraftig antioksidant. Når solstråler treffer jorden og mennesker dannes det trusler i form av frie radikaler som kan forårsake skade på cellene i kroppen. Antioksidanter har evnen til å nøytralisere de frie radikalene som oppstår, og kan beskytte hudcellene mot solskader og tidlig aldring.

De spesielle antioksidantene kan bidra til å styrke immunforsvaret samtidig som huden kan få en gyllen brunfarge. Studier har vist at flere immunceller i kroppen blir aktive ved bruk av betakaroten.

Har man lett for å utvikle soleksem og pådra seg andre solskader vil betakaroten være med å redusere risikoen for dette på en effektiv måte.

Slik får du barna til å like tran April 16 2013, 0 Comments

Barn bør ta tran hver dag, allerede fra de er fire uker gamle. Her er noen gode tips til å få kresne barn til å like tran.

Noen barn elsker tran, mens andre ikke kan fordra det. Får dine barn tran? Helsedirektoratet anbefaler at alle barn tar tran hver dag, og man bør begynne allerede fra fire ukers alder.

- Dette er for å sikre tilførsel av vitamin D og tilførsel av Omega-3-fettsyrer, forteller Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Mange foreldre foretrekker heller å gi D-vitamin-dråper istedenfor tran. Det smaker nesten ingenting, og fem dråper om dagen dekker D-vitaminbehovet. Enkelt og greit. Klinisk ernæringsfysiolog og foreleser ved Bjørknes Høyskole, Helen Engelstad Kvalem, anbefaler likevel tran – også til de minste.

- Tran inneholder også fettsyrene EPA og DHA som er viktig forhjernens utvikling. Det får du ikke i D-vitamin-dråper.

Kvalem påpeker også at det er lettere for barnet å venne seg til smaken og konsistensen dersom de begynner med tran tidlig. Det er enklere å få en fire uker gammel baby til å begynne med tran enn en trassig treåring.

Først en skje til pappa

Skal du få barnet til å like tran nytter det ikke med tvang. Kvalem har barn selv, og har flere gode tips til småbarnsforeldre.

- Det er viktig at barna får tran på en tid på dagen hvor de er fornøyde og i godt humør. For eksempel når de ligger nakne og spreller på stellebordet eller i badebalja på kvelden.

Og mamma eller pappa må også trå til... Hvorfor skal barnet ta tran hvis mamma og pappa synes det er ekkelt?

- Den av foreldrene som er mest glad i tran bør ta en skje sammen med barnet. Først en skje til pappa og så en skje til barnet. Etterpå sier man “mmm, det var godt”, og her er det viktig å være overbevisende. Hvis ikke blir du gjennomskuet, råder Kvalem.

Babyer som har begynt å spise fast føde kan også få tranen skjult i maten dersom det er vanskelig å få dem til å ta tran fra skje.

- Man kan smugle tranen inn i grøten for eksempel eller i middagen, tipser Kvalem.

Tran

Tran er en olje som utvinnes av fiskelever, og som er rik på vitamin D og Omega-3-fettsyrer. Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium. Bortsett fra i tran får man dette gjennom blant annet sollys og fet fisk. Omega-3-fettsyrene har en gunstig helseeffekt på blant annet hjerte og kretsløp, ledd, huden og hjernens utvikling hos barn. 5 ml tran daglig dekker kroppens behov for vitamin D og Omega-3.

Kilde: Helsedirektoratet og ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem
DHA June 21 2012, 0 Comments

DHA er en essensiell fettsyre som kroppen er avhengig av for å fungere på best mulig måte.

At kroppen er avhengig av essensielle fettsyrer som omega 3 er ikke noe nytt. Nå har nyere forskning vist at spesielt DHA er viktig for vår helse.

Hva er DHA?

Hva er DHA?

DHA er en essensiell fettsyre som er nødvendig for at kroppen og hjernen skal fungere optimalt. DHA dominerer blant fettsyrene i alle våre vitale organ og er stort sett den eneste fettsyren i hjernen, øyet og nervesystemet.

Hva gjør DHA for kroppen?

DHA benyttes i vevet som er nødvendig for viktige funksjoner i hjernen, men også kroppen generelt. Cellene i kroppen kjenner igjen DHA når det inntas og kan benytte det for sentrale funksjoner i kroppen.

DHA i kosten

Kroppen kan ikke selv produsere nok essensielle fettsyrer som DHA, det er derfor viktig å få dette gjennom maten, eller gjennom tilskudd. Fet fisk som laks, sild og makrell inneholder DHA. Mattilsynet anbefaler at man spiser 2-3 posjoner fisk i uken for å få i seg nok DHA. Extra Virgin Haiolje inneholder 80 mg DHA pr kapsel og vil således være et godt alternativ for dem som ikke spiser tilstrekkelig med fisk.

Viktig for hjernen

Fettsyrer er innblandet i en rekke ulike prosesser i hjernen for eksempel hukommelse, humør og følelser. Det er dokumentert at et høyt inntak av DHA kan ha en bra effekt på hjernen og kan lede til bedre konsentrasjon og til at man husker bedre. DHA kan opprettholde normal hjernefunksjon som for eksempel bedre læring og hukommelse.

Viktig for hjertet

Studier har vist at et høyt innhold av fettsyren DHA er bra for hjertet. Høye doser av DHA kan redusere fettnivået i blodet, lede til mindre fettavleiringer i blodårene og kan dermed bidra til et velfungerende hjerte og blodomløp.

 

 


Erfaring med Sølvhaiolje og autisme June 11 2012, 0 Comments

Sølvhai og autisme.

Som du kanskje vet har jeg en sønn som fyller 8 år i August. På grunn av at han har en mild form for autisme valgte jeg og moren å vente et år med skolegang. Vi var veldig spente da han skulle begynne på skolen ,da han hadde noen sosiale utfordringer og ikke minst konsentrasjon i timene. Omtrent samtidig med skolegangen eller rett etter begynte Johan som han heter å ta Medicmarine sølvhavolje.

Etter en stund begynte Johan å bli roligere i undervisningen og i forhold til medelever det var som om hans sosiale ferdigheter økte og han ble veldig populær blant sine medelever,han som hadde hatt en tendens til å havne i bråk trakk seg heller unna en å ryke i tottene på medelever.

Han var også rolig og konsentrert i undervisningen. Fakta er at lærerne hans hadde mye større utfordringer med andre barn i klassen. Jeg tenkte i mitt stille sinn,hva i allverden har skjedd? Johan tok  vekslsvis en spiseskje eller en teskje med olje morgen og kveld, så kom jeg til å tenke på at sølvhaiolje brukes i behandling av kreft mye på grunn av dens evne til å lede informasjon over hjernebarrieren.

Dette virker til å være et problem for autister da signalene i hjernen oppfører seg annerledes en normalt. Dette kunne selvsagt vært en tilfeldighet ,men så begynte jeg å få tilbakemeldinger fra foreldre til andre barn som går i behandling hos  meg.

Nøyaktig det samme hadde skjedd i 3 andre tilfeller med ADHD i bildet. De ble roligere i undervisningen og lærerne ga tilbakemeldinger om stor forandring i skolehverdagen . Jeg jobber som du vet i helsekost og der er det en god del marine oljer .

Ingen av disse har opphavsland  på etikettene bare produsert i Sverige eller et eller annet land ,bortsett fra et merke basert på oppdrettslaks,som igjen fores på pellets fra villfisk! kan ikke være bra! Jeg har så vidt begynt å sette meg inn i økosystemet i havet og finner det skremmende hvor hensynsløse enkelte er med å utnytte havets ressurser. Skulle ikke krill f.eks tjene som næring til større fisk?

La oss forklare folk om sølvhai. Mange tror at den er utrydningstruet og at det er en stor hai! Selv de som jobber i helsekostbransjen har ingen eller svært lite kunnskap om denne bruskfisken,som er så nyttig for oss! Det ble litt avsporing på slutten her. Det er desverre ikke så mye jeg har å komme med foreløpig men jeg tror at med et tilskudd av mer omega 3 og muligens litt nattlysolje f.eks. Så har vi et fantastisk produkt for urolige barn med en rekke forskjellige diagnoser.

M.v.h Even Sundt Healer . Tankefeltterapeut.MNLH

 


Fiskeolje mot høyt blodtrykk March 20 2012, 0 Comments

Fiskeolje er bra for hjertet, bidrar til lavere triglyserider, redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, og kan redusere høyt blodtrykk, ifølge Mayo Clinic.

En studie fremhevet av American Heart Association (AHA), Morris et al, viste at fiskeolje redusert blodtrykk med 3,4 /2 mm Hg. En annen studie av Appel et al fant en enda mer betydelig reduksjon på 5. 5/3. 5mm Hg hos personer som hadde ubehandlet hypertensjon.

Hvordan virker det?

The Mayo Clinic sier at den effekten som finnes i studiene kommer fra omega-3 fettsyrer som finnes i fiskeolje .

Den inneholder dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA). Den DHA synes å ha en større effekt på å senke blodtrykket enn EPA.

Flere kliniske studier tyder på at dietter rike på omega-3 fettsyrene lavere blodtrykk hos personer med hypertensjon. En analyse av 17 kliniske studier med fiskeolje kosttilskudd funnet at inntak av 3 eller flere gram fiskeolje daglig kan redusere blodtrykket hos personer med ubehandlet hypertensjon. Doser dette høyt, men bør bare tas under ledelse av en lege.

Hjertesykdom

Rollen av omega-3 fettsyrer i hjerte-og karsykdommer er godt etablert. En av de beste måtene å forebygge hjertesykdom er å spise en diett lav på mettet fett og å spise matvarer som er rike på enumettet og flerumettet fett (inkludert omega-3 fettsyrer). Klinisk bevis tyder på at EPA og DHA (eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre, den to omega-3 fettsyrer finnes i fiskeolje) bidra til å redusere risikofaktorer for hjertesykdom, inkludert høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Fiskeolje har vist til lavere nivåer av triglyserider (fettstoffer i blodet), og for å redusere risikoen for død, hjerteinfarkt, hjerneslag, og unormal hjerterytme hos personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt. Fiskeolje synes også å bidra til å forebygge og behandle aterosklerose (åreforkalkning) ved å bremse utviklingen av plakk og blodpropper, som kan tette blodårene.

Store befolkningsstudier tyder på at å få omega-3 fettsyrer i kostholdet, først og fremst fra fisk, bidrar til å beskytte mot hjerneslag forårsaket av plakk og blodpropper i arteriene som fører til hjernen. Spise minst 2 porsjoner fisk per uke kan redusere risikoen for slag med så mye som 50%. Imidlertid kan høye doser av fiskeolje og omega-3 fettsyrer øker risikoen for blødning. Folk som spiser mer enn 3 gram omega-3 fettsyrer per dag (tilsvarer 3 porsjoner fisk per dag) kan ha høyere risiko for hjerneslag, en potensielt dødelig type slag som en arterie i hjernen lekkasjer eller hevelser.