Artikler

Tang - fremtidens mat August 23 2013, 0 Comments

 

I Asia har man spist tang så lenge man kan huske; men i Vesten er det fremdeles ikke så vanlig. Mye tyder på at dette er ved å forandre seg. Flere og flere mennesker får nå øynene opp for tangens fantastiske kvaliteter og i det nye nordiske kjøkken ser man at tangen blir brukt i nye og spennende retter.

Tang finnes i alle hav på kloden. Fra de varme tropene til de kalde polarområder. Det finnes omkring 10.000 forskjellige arter, og det blir hele tiden oppdaget nye. Noen tangtyper er blitt spist av mennesker gjennom tusenvis av år. Ikke minst i Korea, Kina og Polynesia og især i Japan, hvor tang står for nesten 10% av kostholdet og blir brukt som ingrediens i både enkle retter og i gastronomiske spesialiteter. Mange mener at asiatenes høye levealder og det generelle fravær av livsstilssykdommer henger sammen med dietten som for det meste består av fisk, tang og grønnsaker.

Hvis man ser på bruk av tang historisk sett, tyder mye på, at mennesket har brukt tang til føde og til medisinske formål i mange tusen år. Eksempelvis har man på et utgravningssted i Chile, som kan dateres helt tilbake til 12.000 f.Kr., funnet rester av flere forskjellige arter av tang, som lå i en morter og på arnesteder.

Også i Asia har man anvendt tang som føde, men også praktisk til legebruk, og ifølge kilder brukte man tang til medisinske formål i Kina allerede for 5.000 år siden.

Selv om det i Europa ikke er vanlig å spise tang så finnes det likevel gamle tradisjoner for dette i land med kyst mot Atlanterhavet. I Irland, Wales, Skottland og spesielt på Island og på Grønland har tang vært en del av kostholdet.

Også her i Norden har man i mange hundre år hatt tang på menyen. Alle kyststrekninger i Norden har et belte av diverse arter tang, og undersøkelser av gamle kystboplasser viser, at steinaldermennesket i høy grad ernærte seg av havet, og derfor er det temmelig usannsynlig at tang ikke har vært utnyttet til føde dengang. Man mener også, at de norske vikinger har medbrakt tørket tang til deres tokter, og allerede på 900-tallet på Island samlet inuittene inn forskjellige typer tang til mat.

Mens noen fisk er truet av utryddelse eller overfiskeri, er tang i den vestlige verden en nesten u-utnyttet ressurs som fødevare. Vi har stor tro på at tang med tiden vil bli en ny kilde til mat og ernæring i Norden og i resten av Europa.


Ny forskning: Vi blir stadig eldre! May 21 2013, 0 Comments

 Snart blir vi 120 år!

Ved hjelp av en pakke med tiltak kan folk forlenge sin tid som aktive og friske lengre enn noen sinne, hevder den norsk-Sveitsiske  Astrid Stückelberger.

Hun er forsker ved institutt for forebyggende- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Geneve. På oppdrag fra den sveitsiske regjeringen har hun forsket på hvilke tiltak som faktisk fungerer, og som i dag blir sett på som mest lovende innen anti-aldringsmedisin.

Astrid Stückelberger har kommet frem til at bare 20 % av hvordan folk eldes skyldes arv og gener, resten er hva du ellers gjør. I dag er vi i stand til å unngå den miserable alderdommen. Folk kan selv påvirke sin egen aldring sier Stükelberger.

De siste 60 årene har det vært en eksplosiv økning i levealder. I takt med bedre levevilkår og helsetiltak. 

-Jeg tror at det kommer til å bli flere over 120 - 150 år, allerede i nålevende generasjoner. Mye gjøres allerede innen forebyggende medisin og livsstil. Levealderen har økt jevnt og antallet 100-åringer har vært doblet hvert tiende år. Fenomenet skjer overalt og kommer til å fortsette, også i Norge, sier Stückelberger.

Forskeren mener vi må tenke nytt rundt måten vi overvåker vår egen helsetilstand, og iverksetter forebygging. Blandt tiltakene er:

 • en kalorifattig, men næringsrik diett
 • trening og fore bygging 
 • behandling av betennelser i kroppen
Norske forskere er enige
Også norske leger tror levealderen vil tøyes - og regner med at stadig flere blir 100 - 120 år.
Dagens eldre er nemlig friskere enn noen gang opplyser professor i geriatri Börje Bjelke ved Ahus.
Bare syv prosent av dagens 75-åringer er multisyke.
Slik kan vi forlenge livene våre.
Mange av tiltakene er enkle, men sammen kan de utgjøre store forskjeller over tid.
Her er Astrid Stückelbergers oppskrift på livsforlengelse:
 1. Lavkalori-diett
 2. Viktige vitaminer
  1. Sørg for å få nok av vitaminenen D3, B6, B12, samt sink, folat, magnesium, omega 3 og omega 6.
 3. Fysisk trening
 4. Mental trening
 5. Unngå Stress
 6. Søvn - nok og god
 7. Betennelsesbehandling
  1. Kroniske betennelser er i følge Stückelberger den viktigeste grunnen til funksjonsnedsettende prosesser som fører til de dødelige sykdommene. For å minimalisere disse betennelsene er det i følge forskeren viktig å passe godt på kroppens tarmsystem. Tarmkanalene har direkte påvirkning på immunforsvaret, fordi det er her kroppens opptak av næringsstoffer reguleres. Tarmene bekjemper også giftige stoffer som kan gi allergiske reaksjoner. Mange forskere anser tarmsystemet som kroppens "andre hjerne", så et friskt tarmsystem kan forebygge mange kroniske lidelser ifølge Stuckelberger.
 8. Hormonbehandling
 9. Antialdringsmedikament
 10. Bio-Teknologi
Medicmarines produkter som kan bidra
Medicmarine er per i dag den eneste produsenten av marine oljer med naturlig vitamin D3. Ved å kaldpresse og kaldrense haiolje bevares vitaminet D3 i sin naturlige form og opptas lett i kroppen. Kroppen kan også bedre nyttegjøre seg av vitaminet i naturlig form.
Testing ved innvortes bruk viser at Sølvhaiolje kan være meget gunstig ved sår i mage-tarm systemet og rensing av tarmtottene. I tillegg vil oljen ha antiinflamatorisk effekt, fjerner eller reduserer betennelser i kroppen. Sølvhaiolje vil også, ernæringsmesig tilføre kroppen omega fettsyrer og naturlige vitaminer.
Kjøp produktet her.

Superbra treningsprotein September 15 2011, 0 Comments

Reker og blåskjell er en super kilde til protein.

I motsetning til kjøtt og meieriprodukter går skalldyrproteinene hånd i hånd med hjertevennlige omega-3-fettsyrer. Samtidig er skalldyr er ypperlig kilde til jod, som støtter de naturlige stoffskiftefunksjonene i kroppen. Mengden næringsstoffer varierer imidlertid en del, avhengig av hva du velger, og går du etter den største proteinbomben, er det tydelig forskjell på de to skalldyrtypene.

Konklusjon:

Reker inneholder betydelig mer protein enn blåskjell.

Derfor er de det perfekte valget hvis du vil slanke deg og få fart på forbrenningen, eller hvis du vil restituere musklene bedre etter intensiv trening.

Samtidig er det mer omega-3 i rekene, til tross for det lavere fettinnholdet.

Forsøk Medicmarine's skalldyrproteiner.